Voorbeeld levensboek

In uw levensboek is er aandacht voor verschillende momenten uit uw persoonlijke geschiedenis, opgedeeld in verschillende hoofdstukken. Zo is het mogelijk om te beginnen met een uitgebreid hoofdstuk over uw jeugd. Of uitgebreid aandacht te besteden aan het moment waarop u voor het eerst uw grote liefde zag. Op deze pagina vindt u een voorbeeld van enkele fragmenten, zodat u een indruk kunt krijgen van de mogelijkheden voor uw levensboek.

foto's van jongens

Persoonlijke fragmenten

In dit voorbeeld kunt u een aantal fragmenten lezen van verhalen die wij hebben geschreven voor Jan, geboren in 1931. Hij heeft een levensboek laten maken, zodat zijn levensverhaal altijd bij zal blijven bij zijn kinderen en kleinkinderen.

Zo heeft hij uitgebreid verteld over de geboorte van zijn eerste zoon.

Geboorte zoons

“In 1952 werd onze lieve Ben geboren. Ik weet het nog goed. Toen we tot het besef kwamen dat we ons eerste kindje zouden krijgen, kreeg Erica een glinstering in haar ogen. Deze is de hele zwangerschap niet meer verdwenen. Zelf was ik nog wat terughoudender. Ik denk dat elke ouder in het begin met dezelfde angsten komt te zitten. Ga ik geen fouten maken tijdens de opvoeding? Wat als ik iets verkeerd doe? Erica stelde mij altijd gerust, maar meedeinen op haar ultieme geluk deed ik nog niet. Dat kwam pas toen ik Ben voor het eerst in mijn armen hield. Ik zag ook gelijk Erica terug in zijn gezicht, wat een prachtige kleine jongen. Vanaf die dag weet ik wat het betekent om vader te zijn."

Gek op water

“Ik heb altijd iets gehad met water. Als klein jongetje kon ik er intens van genieten om urenlang te vissen. Een keer ging het mis tijdens het vissen. Ik had een flinke snoek aan de haak, die het er natuurlijk niet zomaar bij liet zitten. In een poging de snoek van de haak te krijgen, sodemieterde ik zelf ook het water in. Zeven jaar was ik en helemaal alleen. Ik raakte echter niet in paniek, want ik bleek te kunnen zwemmen. Wat een overwinning! Luid lachend heb ik nog een klein rondje gezwommen. Het zal er vast heel raar uit hebben gezien, zo’n luid lachend en spartelend jongetje daar in het water. Daarna ben ik snel weer het water uitgeklommen, want stel je voor dat ik zou bezwijken aan flinke krampen. Die snoek heb ik trouwens niet meer te pakken kunnen krijgen."

Al vrij snel kwam tijdens het gesprek met de schrijver naar voren dat Jan altijd graag in de buurt is geweest van water en door toeval heeft ontdekt dat hij kon zwemmen.
Laat uw geliefden aan het woord

Wellicht heeft u al vaker een voorbeeld gelezen van een levensboek vanuit de hoofdpersoon zelf. Maar het is ook mogelijk om anderen aan het woord te laten, zoals uw kinderen, broers of zussen of andere personen die u graag terug wilt zien komen in uw levensboek. Zo is het mogelijk om een heel hoofdstuk aan hen te wijden, of citaten van deze personen voor te laten komen in gedeeltes van de tekst.

In dit voorbeeld komen Ben en John, de zoons van Jan aan het woord. Zij vertellen wat zij zo waarderen aan hun vader. We hebben twee keer dezelfde foto gebruikt om te laten zien dat we deze ook kunnen verbeteren als de kwaliteit niet goed meer is.

Zoon John aan het woord

 “Mijn vader is een van de meest liefhebbende personen die ik ken. School bleek een uitdaging voor mij te zijn, ik kwam niet zo goed mee als de rest. Ik voelde me daardoor snel minder, maar mijn vader heeft er altijd voor gezorgd dat ik bleef beseffen dat ik wel iets waard ben. Eigenwaarde hangt niet af van of je nou goed of slecht kunt leren, zei hij altijd. Toen ik na keihard zwoegen mijn diploma haalde op de LTS, kreeg ik dan ook een luid applaus van hem. Dat is de eerste keer dat ik huilde van geluk. Ik had iets overwonnen en mijn vader vierde dit met mij mee.”

Zoon Ben aan het woord

“Mijn vader is een altijd een man geweest van weinig woorden. Maar dat betekende niet dat er geen ruimte was voor gevoel in deze woorden. Al op jonge leeftijd zei mijn vader dat hij van mij hield en dat hij trots op mij was. Hij sprak ook altijd zijn liefde uit tegenover mijn moeder en mijn broertje. Ik denk dat iedereen in het gezin zich hierdoor altijd geliefd heeft gevoeld. In de zomer gingen we vaak samen vissen. We waren niet urenlang aan het praten, maar toch vond ik het altijd gezellig. Mijn vader heeft een fijne soort energie om zich heen hangen, hierdoor is hij prettig gezelschap. Toen ik voor het eerst een vriendinnetje meenam naar huis, was ik ontzettend gespannen. Wat zouden mijn ouders van haar vinden? Zal mijn vader haar niet al te veel plagen? En kan mijn vriendin wel goed opschieten met mijn ouders? Al deze zorgen bleken niet nodig te zijn. Al na enkele minuten na de ontmoeting verscheen er een glimlach op zijn gezicht. Toen we na het bezoekje afscheid namen pakte mijn vader mij stevig vast en fluisterde hij in mijn oor dat ik deze dame nooit meer moest laten gaan. Gelukkig is dat gelukt, ik ben nu ruim 30 jaar getrouwd met Annet. Samen hebben we drie kinderen.”

Onderwerpen hoofdstukken

Naast dit voorbeeld is het mogelijk om in gesprek te gaan over andere onderwerpen. Als u dit prettig vindt, is het altijd mogelijk om een geliefde aan te laten schuiven tijdens het gesprek met onze schrijver. U bepaalt of deze persoon ook aan het woord komt in het levensboek zelf. Naast bovenstaande fragmenten is het onder andere ook mogelijk om te schrijven over deze onderdelen van uw leven:

  • historische gebeurtenissen
  • belangrijke uitvindingen
  • uw levensmotto
  • de schoolperiode
  • carrière
  • belangrijke bekendheden
  • het geloof
  • tradities in uw familie
  • hobby’s en sport
  • vriendschappen
Jenny over haar geloof

Zo heeft een van onze schrijvers onlangs gesproken met Jenny, een vrouw van middelbare leeftijd. Het geloof is altijd een groot onderdeel geweest van haar leven. Niet alleen vroeger, maar ook nu. Het verhaal voor haar levensboek kunt u lezen in onderstaand voorbeeld.

Religie

“Al sinds ik mij kan herinneren is het geloof een onderdeel van mijn leven. Ik ben Rooms-Katholiek opgevoed en zo is het nog steeds een belangrijk onderdeel van mijn bestaan. Voor het eten dankten wij met een gebed en op zondag gingen wij met het hele gezin naar de kerk. Als klein meisje werd ik gedoopt in onze kerk. Vanaf dat moment heb ik ja gezegd tegen mijn geloof in God.

Al zolang ik mij kan herinneren, ga ik wekelijks naar de kerk. Soms in gezelschap, maar vaak alleen. Natuurlijk heb ik wel eens een dienst overgeslagen, maar dan lag ik bijvoorbeeld met griep in bed. Of was ik net bevallen. De kerk heb ik altijd kunnen zien. Het ouderlijk huis stond op een steenworp afstand van de kerk. Mijn bassischool was tegenover de kerk. De pastor kwam altijd op woensdagochtend catechisatie geven. De eerste communie in de tweede klas vond ik heel speciaal. Vanaf toen mocht ik eindelijk ook aansluiten in het middenpad wanneer het tijdens de mis tijd was om ter communie te gaan. In de vijfde klas werd ik misdienaar. Op de basisschool zong ik altijd wel mee met het kerkkoor, maar nu kon ik echt actief meedoen met de mis zelf. Een aantal jaren later zei ik definitief ‘ja’ tegen het Rooms-Katholieke geloof en de kerk door middel van het vormsel.

Mijn geloof in God geeft mij altijd hoop en kracht wanneer ik dat nodig heb. Toen Lars net was overleden voelde ik een altijd een warme gloed over mijn schouders. Ik wist dat er altijd iemand bij mij was en dat ik niet alleen hoefde te rouwen. Ook de mensen van de kerk hebben mij toen fantastisch gesteund. Wanneer nodig bid ik ook altijd voor een ander. Mijn geloof zal ik echt nooit aan iemand anders opdringen. Mijn dochters hebben er allebei voor gekozen om niet mee te doen aan het vormsel. Dat vind ik jammer, maar ik respecteer de keuze van mijn meiden.”

Levensboek, voor alle leeftijden

Wij willen benadrukken dat er geen bepaalde leeftijd verbonden zit aan het laten maken van een levensboek. De fragmenten op deze pagina zijn slechts een voorbeeld van de mogelijkheden. Het is ook mogelijk om een boek te schrijven voor een kind, jongere, of jong volwassene. Onze schrijvers passen de inhoud van het gesprek moeiteloos aan. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om alle herinneringen die u heeft aan uw kind op te laten stellen in een levensboek en deze aan uw zoon of dochter te geven. Zo krijgt hij of zij inzage in de eigen levensgeschiedenis.

Werkzaam door heel Nederland

Contact

Heeft u naar aanleiding van een voorbeeld nog vragen over de mogelijkheden? Of wilt u graag meer weten over de verschillende vragenlijsten? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Leg uw persoonlijke geschiedenis vast

Laat iets unieks en moois achter voor uw dierbaren